Tritrichomonas foetus (TF) är en tarmparasit som de senaste åren visat sig vara relativt vanlig bland våra katter. Den lever i grovtarmen och kan hos vissa individer orsaka svåra diarréproblem.
Symptomen hos de individer som drabbas skiljer sig från helt symptomfri till svåra illaluktande diarréer. En del katter kan dessutom drabbas av så kallad fekal inkontinens (att katten inte kan hålla avföringen). Allmäntillståndet på de drabbade katterna är ofta relativt opåverkae och de brukar gå upp i vikt som vanligt eftersom tunntarmen inte är involverad. Obehandlat kan infektionen läka ut av sig själv, men det kan ta mellan sex månader och två år. Det finns dock en risk med att låta katten gå med långvariga diarréer vilket är att de utvecklar så kallad IBD som fortsätter att ge diarréproblem även efter avläkt infektion. I det fall du har flera katter hemma är det ofta omöjligt att få TF att läka av själv utan behandling eftersom katterna hela tiden återsmittar varandra.
Diagnos sker genom träckprov, dock är falskt negativa prover inte helt ovanligt. Detta innebär att veterinären ibland kan få provta upprepade gånger innan diagnos fås i det fall veterinären fortsätter att misstänka TF trots negativa prover.
I dagsläget finns ingen i Sverige godkänd medicin för detta vilket innebär att vi här använder oss av ett så kallat licenspreparat, Ronidazole, vid behandling. För att få använda detta måsta man ansöka om licens hos Läkemedelsverket för varje patient. Anledningen till detta är att preparatet dels kan ge fosterskador hos människa (gravida ska absolut inte hantera det) och att man misstänker att det kan vara cancerogent. Sammantaget innebär det en försiktig hantering av läkemedlet vid behandling. Förutom dessa nackdelar för djurägaren finns det också en viss biverkningsrisk för katten i form av neurologiska biverkningar som darrningar, ostadig gång och liknande. Dessa brukar dock vara övergående och gå tillbaka när medicineringen avslutats.
Behandlingen ges en gång om dagen i 14 dagar. Kattungar under 12 veckor bör inte behandlas och likaså ska heller inte dräktiga eller digivande honor behandlas. Reslutatet av behandlingen är inte hundraprocentigt vilket innebär att alla inte blir av med parasiten, även om de flesta dock blir det.
Det kan med andra ord vara en utmaning att behandla Tritrichomonas om du får in det i ditt katteri varför det kan vara av värde att vara noga vid till exempel inköp av nya katter till katterier. Optimalt bör du provta den nya katten och hålla den i karantän under ett par veckor för att undvika att smitta de övriga katterna om den skulle bära på sjukdom. Även parningar och utställningar utgör en risk för smitta. För att minska risken för smittspridning till kattungar bör du avgränsa kattungarnas kattlåda så att kattmamman inte kan gå på den och ha mammans låda utom räckhåll från kattungarna. Noggrann hand och lådhygien är förstås a och o eftersom parasiten sprids med avföringen.
Vill du veta mer om Tritrichomonas foetus och andra smittsamma sjukdomar man kan drabbas av i katterier samt vad du kan göra för att undvika dem?
Då är du varmt välkommen på föreläsning i ämnet katthållning på Regiondjursjukhuset Bagarmossen den 11/4 kl. 19-21. Föreläsare är veterinär Anja Kanold, specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar.
Du anmäler dig till: webmaster@djursjukhusen.se